Kermis op de fiets

tekst: Tom Dejager

Nog voor er een meter van deze ‘8ste Profronde van Lommel’ gereden werd, waagden we ons een kleine pronostiek. Na een korte beraadslaging kwamen we tot de conclusie dat het podium gevuld zou worden met de trekpleisters: Devolder, Froome en Kittel op het hoogste schavotje.

Untitled-1Twee uur en veertig ronden later kwam onze pronostiek volledig uit. Meteen kan je de vraag stellen wat het nut van zulk een performance dan eigenlijk is. Met het sportieve aspect van de wielersport hebben criteriums weinig of niets te maken. Toch is het een essentieel onderdeel van deze sport.

Al tijdens de overbodige voorbeschouwing wordt dit duidelijk. Kinderen worden over de afsluiting gezet om op die manier toch maar bij hun wielerhelden een handtekening kunnen krijgen. Opvoedkundig lijkt dit niet meteen een goed voorbeeld, maar aan de juiste kant van de radars is voor kinderen geen plaats. Daar staat het namelijk vol met iets oudere kinderen. Mannen en vrouwen die gewapend met een blocnote en een balpen om diezelfde handtekeningen staan te bedelen.

froome-signeert
Voor enkelen is deze folkloristische kermis een vlucht. Zo was er een man die snel de voorstelling nog wilde meepikken. Hierna moest hij zich namelijk reppen om zijn bus naar huis te halen. Koers kan dus duidelijk meer betekenen dan enkel een goede uitvlucht om het huis te ontvluchten en samen met de kameraden een pint te gaan pakken. Deze voorbeelden vallen nochtans veel meer op tijdens een rondje langs het parcours. Laat duidelijk zijn dat deze moderne invulling van brood en spelen het leven van velen kleur geeft.

bierfan-2

Naast de renners heeft een criterium natuurlijk ook nood aan andere smaakmakers. De renners nemen deze rol niet allemaal met evenveel enthousiasme op. De speaker, die hier niets van leek te merken, moet het gebeuren naadloos aan elkaar praten. Het feit dat hij de koers maar om de zoveel minuten ziet, houdt hem niet tegen om voortdurend een ‘correct’ beeld van de koers weer te geven. Ook het gebrek aan kennis van het Duits kan hem niet tegenhouden om Kittel te interviewen.

marcel-kittel-interviewAl deze ingrediënten samen zorgen voor een succesvol recept om koersminnend Vlaanderen een ontspannend avondje uit te bezorgen.

Froom, Froom, Froom! Mensen, wilt ge nog een ticketje voor deze trein? Dan zult ge rap moeten zijn!!
De speaker over Argos-Shimano in de achtervolging.

Nog enkele aanvullende beelden:

toeschouwers
stijn-devolder
froome-passage-bier
marcel-kittel-2
froome-voorstelling

Advertisements

About Rhode Van Elsen

Photographer www.rhodevanelsen.wordpress.com
This entry was posted in cycling 2014, guest writers and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s